Vízszerelés Budapest, vízszerelő, gázszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő, gázszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő, gázszerelő

Gázvezeték építése rézcsőből préskötéses technikával

2020. szeptember 25. - SEOattila

Gázvezeték építése rézcsőből préskötéses technikával

Épületen belüli gázvezeték készülhet ma már rézcsôbôl is, mind a hat nagy gázszolgáltató cég szolgáltatási területén. Nagyon jó leírni, kimondani ezt, mert nem is olyan régen ez még nem így volt. Néhány évvel ezelôtt csak az acélcsôvel szerelt gázhálózatokat fogadták el. Igaz, hogy a gázszolgáltatók nem egységesek, mert a gázmérô elôtt is lehet a vezeték rézbôl, de a legtöbb helyen csak a mérô után lehetséges. A szerelés megkezdése elôtt mindenképpen tájékozódni kell a gázszolgáltatóknál a helyi elôírásokról.

Általános ismeretek

 

A gázvezetékek Magyarországon csak falon kívüli szereléssel építhetôk, így a rézcsôbôl készültek is. Gázvezeték-hálózatok nem készíthetôk lágy rézcsôbôl a biztonság miatt, de nem is lenne célszerű a szabadon szerelt vezetéket ebbôl építeni, mert nem lenne egyenes.


A rézcsövek összekötésére több megoldási lehetôség is létezik, de a gázvezetéknél csak a keményforrasztásos és a présidomos jöhet szóba. A keményforrasztásos csôkötés idôigényes (természetesen lényegesen gyorsabb az acélcsövek hegesztett kötésénél), a présidomos kötési rendszer viszont egyszerű, gyors és biztonságos szerelési megoldást kínál a rézcsövek összekapcsolására.


A rézcsövek általános szerelésérôl és a forrasztásos csôkötésekrôl már elég sok írás jelent meg ennek az újságnak a hasábjain is, de a présidomos kötésekrôl még nem esett szó.
Erre azért is szükség van, mert a présidomos szerelés már engedélyezett a nagy gázszolgáltatók (DDGÁZ, DÉGÁZ, ÉGÁZ, FÔGÁZ, KÖGÁZ, TIGÁZ) szolgáltatási területén.
Természetes kikötésük a gázszolgáltatóknak, hogy csak az végezhet rézcsöves szerelést, akinek van hozzá vizsgája, s a présidomos kötésekhez még egy külön vizsga is szükséges. A két vizsgát egyben is le lehet tenni (a szerzô errôl külön felvilágosítást tud adni).


Ma már több cég is gyárt présidomokat kétféle technológia is létezik. Az egyik technológiai megoldás a tömítés egyik oldalán préseli az idomot, a másik pedig mindkét oldalon. Az ábra jobb oldalán látható a kétoldali préselés, melyet a Viega cég is használ. Az idomok vörösrézbôl készülnek, a menetes csatlakozású átmeneti idomok anyaga vörösöntvény. ezt a technológiát „profipress G” rendszernek nevezik. Ez ideig ez az egyetlen préselési eljárás, melyet gázszereléshez engedélyeztek.


A gázhoz a présidomok külön jelzéssel vannak ellátva , mert az idomban lévô tömítôgyűrű speciális. Ennek a tömítésnek 30 percen keresztül bírnia kell 650 °C hômérsékletet (egy esetleges tűznél), 1 bar nyomás mellett. Magyarországon a présidomos rendszer vakolat alatti szerelése, illetve külsô vezetékként földben történô vezetése tilos.


Fôbb érvek a présidomos szerelési rendszer mellett:

  • a gázszereléshez nem kell a munkaterületre menetvágó szerszámot, illetve hegesztôapparátot szállítani,
  • rövidebb a szerelési idô, így versenyképessebb lehet a vállalási díj,
  • a préseléssel kialakított kötések esetén (a forrasztáshoz viszonyítva) nagyobb a gázvezeték- rendszer merevsége,
  • a hideg csôkötési technika következtében nagyobb a biztonság,
  • nincs tűzveszély,
  • univerzális a présszerszám (vízellátáshoz, fűtéshez stb. is ugyanaz használható),
  • anyagmozgatási költségek csökkennek,
  • optikailag is tiszta szerelés,
  • csökkennek a helyreállítási költségek.


A présidommal történô gázvezeték-hálózat készítése

 

A présidomos szerelésnél – mint minden más vezetéképítésnél – elôször ki kell jelölni a vezeték nyomvonalát, el kell helyezni a tartóbilincseket, s ezután következhet a csôvezeték építése. A bilincsek lehetôleg mindenütt fémbôl készüljenek, mert a műanyagok nem tartják a vezetéket egy esetleges tűzkárnál. A menynyezetre kerülô bilincsek dűbelei csak fémanyagúak lehetnek, így nem kell félni, hogy a gázhálózat leszakad (tűz esetén). A tartóbilincs és a rézcsô közé gumi- vagy műanyag tömítést kell tenni, mert különben elektrokémiai korrózió alakulhat ki, s a bilincs tönkre fog menni (a réz elektrokémiai potenciálja mindegyik fémbilincsnél magasabb, ezért azok mennek tönkre). A gázvezetékeket nem szabad más vezetékekhez rögzíteni, és azok nem szolgálhatnak más vezetékek tartószerkezeteként.


A vezeték leszabásánál vigyázni kell arra, hogy a csô tengelyére merôleges legyen a vágás. Darabolás után mindig sorjátlanítani kell a csô végét, mert különben a sorja felhasítja a tömítést, és akkor már nem nyújt tökéletes védelmet. A sorjátlanított csôvéget bedugjuk az idomba (vigyázni kell, hogy ne gyűrôdjön a tömítés), majd filctollal megjelöljük az idom szélénél a csövet (bedugási mélység). Erre azért van szükség, mert elôfordulhat, hogy préselés elôtt kissé kicsúszik a csô, s a préselés ezért nem lesz tökéletes.
A kötés elkészítése 4 másodpercet vesz igénybe, és teljesen biztonságos. A 3. ábrán egy karmantyús kötés látható, amelyiknek a bal oldalán már kész a préselés. A hatszögletű benyomás a tömítést rányomja a csôre, így szivárgás nem lehetséges, valamint megakadályozza a csô elfordulását, illetve kicsúszását az idomból.


Az elkészült kötés teljesen biztonságos tömítést ad, melyet a metszet rajzon lehet látni. A préseléshez mindig megfelelô szerszámot kell használni. Van hálózatról és akkumulátorról üzemelô présszerszám is. Az 5. ábra bal oldalán látható a hálózati, a jobb oldalán pedig az akkumulátoros szerszám.


A hálózatról üzemelô szerszámmal 54 mm külsô átmérôig lehet préskötést készíteni (eddig a méretig készülnek gázhoz használható présidomok, különben a szerszámmal 108 mm külsô átmérôig készíthetôk kötések). Az akkumulátoros készülékkel 28 mm külsô átmérôig lehet kötéseket készíteni. Mindkét szerszámban cserélhetôk a pofák a csôméretnek megfelelôen.
A szerelés egyszerűségét egy présidomos kötésekkel készült gázhálózat részletén lehet látni a 6. ábrán.


A vezetékeken ívet hajlítani ugyanúgy kell, mint azt már más rézcsô-szereléseknél megismerhettünk. Vigyázni kell arra, hogy a kemény rézcsövek hajlítását géppel végezzük, mert másképp nem lesz kifogástalan. Falon kívüli szerelésnél esztétikusabb a kisebb ívek használata, ezért célszerűbb a könyök beépítése. A gáznál nem szabad idomot készítenünk a csô anyagából, azaz csak gyárilag készült idomokat szabad használni (tok, karmantyú).


Az elzárószerelvényeket és az oldható kötéseket könnyen hozzáférhetô helyre kell szerelni, valamint elôttük és utánuk tartóbilincset kell elhelyezni, hogy az ezeken történô beavatkozás ne a csôvezetéket terhelje. Az itt leírtakon kívül figyelni kell a gázszolgáltatók helyi elôírásaira is, mert azokban elég sok eltérés található. Végezetül egy szerelô megnyilatkozását ismertetjük, aki a rendszer betanulása után az elsô szerelését végezte: „Soha többé nem fogok másfajta szerelést végezni, mert ennél gyorsabb, egyszerűbb nem létezik.”

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszereles-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1516214920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása